MVA nieuwsbrief 08-06-2012

MVA in Almere Vandaag

Passie voor vliegen

Gepubliceerd op 08 juni 12, 12:32

ALMERE/CAROLIEN ZIMMERMAN – Vliegfanaat en bestuurslid Richard van Eeden (41) van Modelvliegtuigsport Vereniging Almere (MVA) vindt opstijgen en landen met een vliegtuigje ’hartstikke leuk’.

De Almeerder heeft een enorme passie voor vliegen. Na een bezoekje bij MVA had hij gelijk een klik met de vereniging. ,,Op de club voel je de gedrevenheid voor vliegtuigen bij elkaar aan.” Om meer mensen kennis te laten maken met modelvliegen, is er op zaterdag en zondag open dag op de locatie aan de Kluutweg waar de club beschikt over een riant vliegveld en een groot clubhuis.

De vereniging houdt zich sinds 1978 bezig met het bouwen en vliegen van modelluchtvaartuigen. Tijdens de open dag wordt er getoond waar de club zich mee bezighoudt. Zo wordt er een camera geplaatst op een vliegtuig en kunnen bezoekers met een videobril meekijken. ,,Ik zie de bezoekers graag tegemoet voor een proefvlucht maar rondkijken mag natuurlijk ook. Jongeren die het leuk vinden, komen langs en nemen dan hun vader mee die het stiekem ook helemaal het einde vinden,” meldt Van Eeden.

De vereniging doet ook veel mee aan wedstrijden. Dit verschilt van rond vliegen, racen tot aerobatics, vergelijkbaar met de Red Bull Air Race heli 3D. ,,Ik had in het verleden online een helikopter aangeschaft, maar het leren vliegen is toen niet gelukt. Het is echt een hobby en ik vlieg nu al een jaar helikopter boven een groot grasveld van 300 bij 300 meter. Thuis oefen ik op de simulator,” aldus Van Eeden. In de zomer is er iedere maandag een helikopterinstructie tot zonsondergang bij MVA.

Definitieve planning opendag

Omdat de weersvooruitzichten ons lang in spanning hebben gehouden hebben we wat langer dan verwacht gewacht met het opstellen van de planning rondom de opendag. Als eerste willen we nog een keer duidelijk aangeven wat de doelstelling is. Wij, als bestuur van MVA, horen al lange tijd kreten dat er iets voor en door de leden georganiseerd moest worden. Hierbij hoorden we van de meeste dat voor het gemis van de jaarlijkse BBQ echt terug moest komen. Ook het gewoon samen vliegen en het showen van de modellen aan publiek is wat veel leden graag weer eens terug zaken komen. En op de laatste plaats maar daarmee niet minder belangrijk willen we publiek graag de gelegenheid geven om eens bij ons te komen kijken en eventueel proef te vliegen.

Beetje afhankelijk van het weer en de omstandigheden ziet het weekend er als volgt uit.

Vrijdag

inkoop, route beschrijvingen ophangen, parkeer plaatsen markeren etc.

Zaterdag

Aanvang vanaf 10 uur. Er kan gewoon vrij gevlogen worden en publiek mag mee het veld op onder begeleiding om zo zelf kennis te maken met het vliegen. Als we de weersvoorspellingen mogen geloven is het voor zaterdag wisselvallig maar over het grootste deel van de dag droog. Vanaf zaterdag middag komt de band van Theo ons voorzien van muziek. In de avond is er voor de leden welke zich hebben ingeschreven een BBQ. De rest die wil blijven hangen kan zich tegoed doen aan tosties. Ook zal er zaterdag middag een demo worden gegeven door een FPV vlieger. Je kunt dan meekijken vanuit zijn vliegtuig via een monitor of een videobril. In de avond zal er nog een nachtvlucht gemaakt worden met een verlicht model. Chris van Gaalen zal met zijn superman gaan rondvliegen en Peter Leistra zal zijn grote aerobatic kist meebrengen. Voor de rest is het een verrassing welke leden welke modellen mee zullen nemen. We hopen een grote diversiteit aan modellen aan te treffen zodat bezoekers ook een goed beeld krijgen wat er allemaal mogelijk is.

Zondag zullen we mogelijk wat meer kleine buitjes kunnen verwachten. Wellicht handig om wat plastic mee te nemen om je model af te dekken. In de kantine zal er voor bezoek ook een laptop komen te staan waarop gesimt kan worden. Ondanks de iets mindere vooruitzichten hoop ik dat we met zijn allen toch een fijn weekend ervan kunnen maken.

Als laatste wil ik vragen aan een ieder om mee te helpen om er een geslaagde dag van te maken.

Superman vliegt nu bij MVA

Chris  van Gaalen stuurde de redacte een overzicht hoe hij deze superman modellen bouwt. De vliegeigenschappen zien er erg strak uit. Naast de heks van Frits, de vliegende grasmaaier dus nu ook een koppel supermannen. Whats next?