MVA Nieuwsbrief 18-03-2012

Ledenpas MVA

Het heeft even geduurd voordat er een definitieve beslissing gevallen is over hoe de MVA om zou gaan met de ledenpas. De oude ledenpas zorgde voor een aantal tekortkomingen. Enerzijds kreeg het bestuur met regelmaat de melding dat niet alle leden er van gediend waren dat hun persoonsgegevens open en bloot en de knijperkast komen te liggen. Met oog op privacy en in overleg met de KNVvL en andere verenigingen besluiten we om net als de meeste andere verenigingen volledig over te stappen op de KNVvL pas. Deze pas is door onze bond 2 jaar geleden in het leven geroepen om alle verschillende clubkaarten te vervangen. Dit maakt het makkelijker om bij evenementen bij andere verenigingen te vliegen en de kaart word niet steeds vervangen als er een nieuwe brevet behaald word.

Vliegers dienen dus vanaf heden hun KNVvL pas in de knijperkast te leggen als zij  gaan vliegen(op de 35 en 40 MHz dient men nog steeds een knijper te pakken) Op aanvraag dient men ook het brevet te kunnen tonen. Brevet en KNVvL pas dient men dus altijd bij zich te dragen op het MVA terrein. (vergeet ook niet om de oranje verzekeringskaart mee te nemen welke samen met de pas aan alle leden is toegestuurd)

Verstrekken van de KNVvL pas

Per kalenderjaar schrijft de MVA al haar leden collectief in bij de KNVvL.  Alle leden krijgen automatisch de pas toegezonden. Zorg er daarom voor dat je persoonsgegevens zowel bij het secretariaat als bij de KNVvL kloppen.  Indien je nog geen pas ontvangen hebt neem dan contact op met de KNVvL.

Voordelen op een rij

  • ·         1 pas voor MVA en KNVvL
  • ·         Pas is tevens het aanvullende verzekering bewijs (in combinatie met het oranje verzekerings bewijs)
  • ·         Brevetten en lidmaatschappen bij andere verenigingen en andere persoonsgegevens zijn alleen inzichtbaar voor mensen met toegang waardoor de persoonsgegevens beter beschermd zijn
  • ·         Sportlicentie is ook gekoppeld aan de nieuwe pas
  • ·         De  nieuwe pas word in het buitenland bij alle AIF verenigingen geaccepteerd (in sommige gevallen zal er mogelijk wel naar een verzekeringbewijs gevraagd kunnen worden)

U hoeft dus vanaf heden alleen nog maar de KNVvL pas, het oranje verzekerings bewijs en uw brevet mee te nemen als u gaat vliegen.

 

Nieuwe instructeur zweef

Vanaf vandaag is Ronald Schilperoort beschikbaar voor instructie voor de categorie zweef/ motorzweef. Ronald heeft al geruime tijd ervaring met zweefvliegen en wil zijn kennis graag overdragen aan andere leden welke ook graag willen leren zweefvliegen. Ronald geeft les in mode 2.

 

FPV vliegen en telemetrie

We hebben afgelopen week de vraag gekregen welke frequenties zijn toegestaan voor telemetrie en fpv vliegen op het MVA terrein. Volgens radio agentschap mogen we binnen een deel van de 2.4 en 5.8 GHz band data/ beelden sturen van model naar grond. Echter omdat beide banden redelijk vol zitten is er besloten op het MVA terrein telemetrie op beide frequenties toe te laten en FPV video downlinks enkel op de 5.8 GHz band. Waarom dit verschil? Wel om de simpele reden dat telemetrie systemen in pulsen data naar beneden sturen. FPV video downlinks staan continu te zenden en drukken hiermee alles op de zelfde band weg. Omdat de meeste vliegers op de 2.4 GHz vliegen kunnen we niet ook nog eens deze band belasten met videobeelden en dergelijke. Wat betreft de vermogens mogen we op de 2.4 10mW zenden en op de 5.8 25mW. Grotere vermogens zijn niet alleen illegaal maar hebben ook tot resultaat dat onze ontvangst naar de modellen gehinderd (kan) word(en). Vanzelfsprekend is dat alle radio apparatuur moet voldoen aan CE norm en ook het CE label moet dragen. CE! mogen we ook niet gebruiken omdat dit alleen in combinatie met een speciale machtiging gebruikt mag worden en ook storing op de nu aanwezige systemen kan geven.

 

Probleem leraar/ leerling functie Futaba

Er is afgelopen jaar een aantal keren een probleem geweest met een niet goed werkend leraar/ leerling systeem. Om duidelijkheid te krijgen waar het probleem zit hebben wij Robbe/ Futaba de vraag gesteld waarom niet alle Futaba zenders op elkaar werken. Als antwoord kregen wij het volgende terug. Onze zenders zijn te verdelen in systemen tot 8 kanalen of tot 12 kanalen. Daar de meeste gebruikers tot 8 kanalen gaan zal een zender welke is ingesteld op 12 kanalen in de leraar/leerling modus ook ingesteld moeten worden naar 8 kanalen. Tweede reden voor het niet juist werken is dat met name de duurdere zenders op een lagere spanning werken en zodoende een speciale leerling kabel nodig hebben. Let er dus altijd op dat bij het koppelen van zenders altijd de juiste kabel gebruikt word, bij de verkeerde kabel zal de zender welke op de laagste spanning werkt kapot gaan. Indien radio’s met verschillende spanningen gekoppeld dienen te worden gebruik dan een leerlingkabel met spanningsconverter.