MVA nieuwsbrief 28-04-2012

Vliegweekend met BBQ komt terug

Met name die mensen die al langer lid zijn weten dat er in het verleden ieder jaar een vlieg weekend was met een BBQ. Op dit moment is het bestuur aan het kijken op welke datum we dit evenement kunnen gaan houden. Op het MVA forum is al een poll ingericht zodat jij zelf kunt aangeven wat er allemaal tijdens dit weekend gaat gebeuren. Stem dus mee. Om dit weekend mogelijk te maken hebben wij alleen mensen nodig die mee willen helpen met de organisatie. Geef je dus op bij het bestuur als je mee wilt helpen met de organisatie. Zonder de hulp van leden is het niet mogelijk om zo n groot evenement van de grond te laten komen.

Microquads navigeren zonder GPS

In het kader van het in 2009 gestarte EU-project sFly hebben onderzoekers van de Technische Hogeschool in Zürich een nieuw type vliegende robot ontwikkeld dat autonoom kan navigeren zonder gebruik te maken van GPS of afstandsbesturing. De nieuwe microhelikopters (Micro Aerial Vehicles, MAV) gebruiken voor de navigatie alleen camera’s en een miniatuurcomputer. Omdat de robots niet afhankelijk zijn van GPS kunnen ze ook in en rond gebouwen worden gebruikt. De microhelikopters zijn zeer geschikt voor gebruik bij beveiligings- en reddingsoperaties.

De vliegende robots hebben zes motoren en wegen inclusief drie camera’s en de besturingscomputer slechts 1,5 kg. Ze hebben een diameter van ongeveer 50 cm. Een van de drie camera’s levert gegevens voor het besturingssysteem en de andere twee worden gebruikt voor het vormen van een 3D-beeld van de omgeving waaruit de beste route kan worden berekend.
Met behulp van de camera’s is nauwkeuriger plaatsbepaling mogelijk dan met GPS. In dicht bebouwde gebieden kan GPS afwijkingen tot 70 m vertonen, en dat is veel te onnauwkeurig als een aantal dicht bij elkaar vliegende helikopters wordt ingezet.

Modelvliegregeling gaat veranderen

Dit najaar gaat er het een en ander veranderen in de modelvliegregeling. Er zijn op dit moment een aantal zaken waarin de huidige regeling tekort schiet. Men moet hierbij denken aan hetFPV vliegen maar ook aan beroepsmatig modelvliegen of big scale modellen. FPV zal naar alle waarschijnlijkheid toegevoegd worden aan de huidige regeling. Voor alle andere categorien komt er een nieuwe regel. Deze regeling is met name voor drones/UAV/UAS systemen in het leven geroepen maar ook voor bigscale modelvliegtuigen. We krijgen dadelijk twee categorien. In de eerste categorie mag je zoals het er nu uit ziet tot 120 meter hoog en 500 meter ver vliegen. Uitgezonderd boven bebouwing en dergelijke. In de tweede categorie mag je verder en hoger zoals het er nu naar uit gaan zien. Er is op dit moment nog erg veel onduidelijkheid maar het lijkt erop dat er ook nieuwe brevetten voor deze categorien zullen komen. Dit omdat je deels dadelijk tussen ander luchtverkeer gaat vliegen. De kans dat toestellen in deze nieuwe categorien geregistreerd moeten gaan worden is dan ook erg groot.  Omdat een aantal van onze leden op amateur en beroepsmatig nivo zich bezighouden met camera vluchten zullen wij deze regelgeving goed in de gaten houden.

Grote schoonmaak in kantine weer klaar

Vorige week hebben een aantal vrijwilligers de kantine weer wat toonbaarder gemaakt. Er is vanaf vrijdag tot zondag schoongemaakt en het resultaat mag er zijn. Laten we met zijn allen proberen om het allemaal toonbaar te houden. Het bestuur wil langs deze weg de vrijwilligers welke zelfstandig de schoonmaak gerealiseerd hebben bedanken voor hun inzet.

Nieuwe vliegfrequentie nu legaal

Er word al jaren in de militaire hoek gevlogen met UHF verbindingen Dit omdat de reikwijdte en betrouwbaarheid van het signaal zoveel groter is als alle huidige systemen. Voorheen hadden dit soort systemen te veel vermogen om zonder HAM vergunning gebruikt te mogen worden. Fabrikant Schredder uit Denemarken heeft nu d.m.v. hopping (net als bij de 2.4GHz gebeurt) een systeem in de markt gezet welke met een legaal vermogen het nu ook voor de amateur mogelijk maakt een veilige verbinding op te bouwen met het model. De voordelen zijn groot. Zoals is er meer reikwijdte en is het signaal minder gevoelig voor reflecties. Ieder van de 12 kanalen heeft zijn eigen frequentie, bij een failsave ben je dus mogelijk maar kort 1 van de 12 kanalen kwijt. Het systeem is als module tekoop. En kost compleet ongeveer 400 euro. FPV, jet en bigscale vliegers zweren al jaren bij dit systeem.