Modelvliegvereniging Almere is aangesloten bij de KNVVL. Dat betekent dat we u als lid opleiden om zelfstandig vlieger te worden conform de regels van de KNVVL. Veel mensen maken zich onnodig zorgen over dit soort examens. De examens worden niet met 100% wedstrijdregels afgenomen. Het gaat hierbij om veiligheidsbrevetten die borg staan voro een goede model handeling in de lucht, maar ook in de situaties er omheen. Denk daarbij aan:

  • Is mijn model luchtwaardig?
  • Hoe start ik mijn model veilig?
  • Wat moet ik doen voordat ik k het gas open en weg stuif voor een prachtige start? (collega vliegers op de hoogte stellen van een start)
  • Wat moet ik doen als ik geen controle meer heb of schade oploop in de lucht of de motor afslaat tijdens de vlucht?

De KNVVL geeft standaard brevetten uit. Deze brevetten zijn overal in Nederland bekend en worden ook bij veel andere clubs vereist voor u daar zelfstandig mag vliegen. Om een zekere kwaliteit te waarborgen van de uitgegeven brevetten, heeft de KNVVL per brevet een lijst met figuren die volbracht moeten worden. Deze figuren zijn niet moeilijk en door iedereen goed te volbrengen. Bij de MVA hebben we een grote groep instructeurs die u met veel plezier deze figuren aanleren. Welke figuren dit zijn is afhankelijk van het model waarmee u vliegt. De KNVVL kent de volgende brevetten:

  • Zweef-A: Een brevet voor alle (electro)zweefvliegtuigen.
  • Motor-A: Een brevet voor alle motor aangedreven vliegtuigen niet zijnde zweefvliegtuigen.
  • Heikopter-A: Een brevet voor helikopters (de typen helikopters waarmee afgevlogen mag worden zijn beschreven in het brevet. MVA stelt aanvulelnd hierop nog een minimum formaat als eis)
  • Multicopter-A (NIEUW sind s1-1-2013): Een brevet voor drones/multicopters.
  • Jet-A: Brevet voor turbine aangedreven modellen.

 In het menu kunt u per brevet soort lezen aan welke eisen er voldaan moet worden om het brevet te behalen. MVA stelt op deze eisen een aantal verduidelijkingen, zodat iedereen bij MVA op gelijke wijze opgeleid en geexamineerd kan worden. Deze extra’s/verduidelijkingen worden u uitgelegd in het opleidingstraject.

Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u zich altijd wenden tot de woordvoerders van de Instructie/examen commissie. <KLIK hier om hen te mailen>